Investera i din hälsa

Att investera i din egen hälsa är en av de mest riskfria affärer du kan göra. Den tid, energi och prioritering du lägger ner får du tillbaka i form av uthålligare kropp, piggare hjärna och bättre hälsa.

Investeringar, transaktioner och uppköp görs varje dag på den svenska arbetsmarknaden. Ofta handlar det om viktiga beslut och stora pengabelopp i rörelse. Alla vill bli vinnare i karriären och få en så hög avkastning på satsningarna som möjligt. Men har du gjort några investeringar i din hälsa på sistone Eller har fokus endast legat på att hamna överst på karriärstegen

Det är dags att tänka om. En bättre hälsa ger en uthålligare kropp vilket i sin tur gör att du orkar arbeta effektivare och längre. Därför är en investering i din hälsa ett av de viktigaste, och bästa, beslut du kan fatta. Både för din kropp och för din karriär.

Hälsa är hett
Det är inne att vara hälsosam. Långa direktörsluncher är inte längre trendigt och en stressig vardag är ingen ursäkt för att inte göra bra val. Det krävs bara mer planering och prioritering.

Det optimala är att ta hjälp av en professionell person som jobbar med träning och coachning. En personlig tränare och/eller en kostrådgivare är utbildade för att hjälpa andra människor att ändra livsstil och må bra.

Må allra bäst
För att må som allra bäst, både psykiskt och fysiskt, är det många parametrar som spelar roll. Allt från träning, kost och sömn till umgänge, familj, arbete och ekonomi ska fungera. Den här artikeln tar upp hur du kan förbättra de tre första parametrarna; träning, kost och sömn. Utför stegen antingen på egen hand eller tillsammans med en utbildad expert för att nå resultat.

Mål och strategi
Precis som du sätter upp mål och strategier för ditt företag ska du nu göra detta för din kropp och hälsa. Börja med att göra en nulägesanalys. Fråga dig själv hur mår du idag, om din kropp begränsar dig i din tillvaro, hur mycket sömn du får, hur mycket äter du och så vidare.

Skriv ner dina svar och analysera dem. Vad vill du ändra på Och hur skulle du vilja må Sätt upp ett mål. Målet ska vara konkret och mätbart. Kanske vill du gå ner 10 kilo i vikt, klara av att åka Vasaloppet eller ta dig igenom arbetsdagen utan att få ont i ryggen. Beroende på vad din nulägesanalys visade kommer det att ta olika lång tid för olika personer att nå målen. För att hålla motivationen uppe är det därför bra att sätta upp delmål längst vägen och att göra en strategi för hur du successivt tar dig närmre dit du vill.

Smygande start
Starta försiktigt. För stora satsningar i början leder till onödiga risker som kan leda till att din hälsoaktie sjunker på grund av avbrott, brist på kämparglöd och motivation. Börja därför med en, eller ett par, mindre insättningar på hälsokontot och låt kroppen vänja sig vid dessa innan nästa transaktion görs. Det tar cirka sex veckor att lära in en ny vana. Detta innebär att det i början oftast är svårt att välja en banan istället för kanelbullen eller dammsugaren till eftermiddagsfikat. Men om du är ihärdig och gör det rätta valet varje dag kommer du efter sex veckor inte längre reagera över att du väljer bananen. Din hand letar sig automatiskt fram till fruktskålen. Och när du har vant dig vid detta är det dags för nästa insättning på kontot.

Alla bäckar små
Om din dag består av bilkörning till och från jobbet, långa timmar placerandes på en kontorsstol följt av avkoppling framför tv:n innan kroppen flyttas till sängen för att sova gäller det att smyga in motion som ett första steg

Ta trapporna som alternativ till hissen. Gå och prata med en kollega istället för att skicka mejl. Drick vatten under hela dagen. Ät mat på regelbundna tider. Res dig upp från kontorsstolen minst en gång i timmen och rör på dig eller stretcha lite.

Det kan tyckas som att dessa smågrejer inte skulle göra någon skillnad. Men uttrycket ”många bäckar små” stämmer faktiskt. Mikropauser, små portioner motion och nyttigare kostvanor gör skillnad. Men om du har högre satta mål än att ”bara” må bättre och leva hälsosammare krävs det inplanerade träningstillfällen och en medveten livsstil.

För att göra bäckarna lite bredare och snabbare nå målen kan du planera in din aktivitet i kalendern. Och den tiden ska anses vara lika viktig som vilket annat inbokat möte som helst.

Belöna framgång
När du når dina delmål och så småningom ditt stora mål ska du belöna dig själv. Vad din belöning ska bestå av bestämmer du själv beroende på ekonomi, intressen och vad som är dina morötter. Den enda belöning du bör undvika är saker som sinkar din framgång som till exempel feta maträtter, bakverk eller extra många vilodagar. Bättre alternativ är istället en spabehandling, nya träningskläder eller en resa.

Attityden är allt
Under hela processen är det bra att ha rätt inställning och attityd. Det är viktigt att du prioriterar dig själv när förändringsarbetet är igång, och när du har nått ditt mål får du känna efter om du är nöjd eller om du vill sikta ännu högre. Men förändringarna du gör ska du också kunna leva med resten av livet för att inte din hälsosatsning ska tappa i värde.

Det är inte en kortsiktig diet du går på utan det är en livsstilsförändring som ska ske. Och i den ska det finnas plats för nyttigheter och snacks, träning och vila, arbete och fritid. Det gäller att hitta rätt mix för dig för att få balans.

Ta första steget redan idag. Gör en insättning på hälsokontot och se fram emot att se dina investeringar stiga i värde. Både för hälsan. Och för karriären.

Tips på förbättringar för hälsan;
anpassa beroende på hur du lever idag och vad du vill uppnå:

  • sov runt sju timmar per natt, helst åtta
  • ät mat med cirka tre timmars mellanrum på regelbundna tider
  • välj nyttigare alternativ, och dra ner på de onyttiga livsmedlen
  • sträck och stretcha på dig varje timme du sitter i kontorsstolen eller på ett flygplan
  • drick vatten, minst 2 dl i timmen
  • minst fem frukter eller grönsaker per dag
  • gör mikromotion om tiden är knapp; ta trappan istället för hissen, med mera
  • träna minst 30 minuter i sträck två gånger i veckan
  • planera in träningstiden i kalendern
  • använd stegräknare och gå minst 10 000 steg per dag.