Löpning & Power walk

Löpa effektivt
Att komma igång med löpning är något alla skulle kunna göra, det krävs inte att man måste dra sig till närmaste gym eller vara ute i ett jogginspår och springa tills det smakar blod i munnen. För att komma igång krävs det inte mer än ett par joggingskor och motivation. Det kan ta lite tid att komma in i löpningen med tanke på att oerfarna löpare saknar den grundläggande konditionen som kan krävas för det längre springturerna. Man bör därför fokusera på sig själv och ta allting i sin egen takt. Ett ganska vanligt sätt att börja på är att springa i fem minuter för att sedan gå när man inte orkar mer och sedan återuppta löpningen när orken har kommit tillbaka och fortsätta på detta vis tills man tillslut orkar hela den tilltänkta sträckan.
Nu vet vi hur vi avancerar med löpningen, för att sedan inte falla tillbaka i träningen är de viktigt att inte dra på sig några skador och detta görs genom att vila en dag efter varje träningstillfälle.
Nu har vi gått igenom hur vi gör för att komma frammåt samt slippa onödiga skador, det är nu dags att gå in på fettförbränning.
Löpa är bäst att göra på 50-90% av sin maxpuls och kroppen förbränner som mest fett vid 75%. Ser man till att ligga inom den ramen så kommer man klara sig galant och svetten kommer drypa från kroppen efter ett bra pass.

Power walk
Power walk är mer än en snabb promenad, det är en perfekt träningsform för den som inte kan eller tycker om att springa.
Jämfört med löpning så är risken för förslitningsskador i knän, höfter och fötter väldigt liten. Och trots att man gör av med mindre energi än vid löpning så är det fortfarande en utmärkt träningsform som förbättrar konditionen, muskulatur och skelett. Och precis som löpningen så behöver man ingen dyr utrustning för att kunna ta en power walk, se till att ha dämpade sulor på skorna och promenara vart som helst där man känner sig säker.

Effektivitet och hållning:
Tänk på hållningen när du går, stärk korsryggen genom att spänna magmuskulaturen lite lätt, svanka inte, sträck på kroppen och försök hålla axlarna avslappnade.
För att få ut en bra fettförbränning bör man promenera i minst 30-60 minuter. Skulle målet vara att hålla kroppen i form och bygga upp konditionen så kan en promenad på 30-45 minuter i högt tempo 3-4 gånger i veckan vara bra. Och beroende på vad du är ute efter så kan du bestämma dina promenader helt själv, i syfte att förbränna fett så är promenader på 45-90 minuter, 4-7 gånger i veckan i raskt tempo något att föredra.

Saker att tänka på
Att måla upp en bild av sitt mål för sig själv och sedan kämpa för att nå dit är ett enkelt och kostnadsfritt tips. Kanske vill man bli lite slankare, kanske vill man bli uthålligare, men att kämpa mot ett personligt mål är väldigt bra. Att tänka på att inte låta saker som duggregn och små skavsår på t.ex. en häl hindre än, då hittar man ofta ursäkter för det mesta och man blir kvar på insidan av huset.