Morgonpass

KOM I FORM – Populärt men kanske inte något för alla. Att träna på morgonen, innan frukost har blivit ett begrepp, främst som ”morgonpromenad”.

Det sägs, och det finns bevis för, att detta är effektivt om man vill förbränna fett. Anledningen är att efter nattens långa uppehåll från intag av näring så har kroppen förbrukat de de kolhydrater som legat lagrade i kroppen. Således finns det bara fett kvar att använda för träningen på morgonen-perfekt om det är viktmisnkning man är ute efter.

Ta det lugnt

Det gäller bara att inte träna för intensivt eftersom det då är risk att musklerna bryts ner eftersom det är svårt för kroppen att hinna med att framställa nödvändig energi från fett. (ett intag av protein innan passet sägs delvis kunna motverka muskelnedbrytning)

Prestationsförmåga

Om du däremot är ute efter att bli starkare, få bättre kondition eller kanske bättre teknik i någon träningsform, då bör du inte träna på fastande mage. Då behöver du kolhydrater för att kunna träna hårt och intensivt, och vara alert.

SkiStore AB

Vi har alpinskidor för alla typer av åkare till bra priser

Liten frukost

Du behöver inte äta någon jättefrukost innan ett morgonträningspass men du bör försöka hinna med att äta en blandning av snabba och långsamma kolhydrater samt lite protein en halvtimma till en timma innan passet för att näringsämnena ska hinna komma ut i kroppen till träningen.

Vända och vrida

Om det är speciellt fördelaktigt att träna på morgon går inte att svara på med säkerhet. Det handlar om personliga förmågor att anpassa sig och om man är morgonpigg eller inte. För de som vill bränna maximalt med fett kan det ha vissa fördelar att träna efter en natts ”fastande” men ett mera intensivt pass där energin kommer från kolhydrater (senare på dagen) sägs förbränna ungefär lika mycket fett som en morgonpromenad. Så, som med så mycket annat finns det argument för och emot och i slutändan är det upp till var och en att testa vad som fungerar bäst för just den personen.