Styrketräning

Styrketräning
Vad handlar styrketräning om? Det beror nog på vem man frågar, styrkerträning stärker inte bara muskler, skelett, senor och ligament utan bränner även mycket fett, bygger muskler och får många att må bra överlag. Styrketräning har på sista tiden blivit väldigt populärt bland alla generationer, antagligen för att det är så tillgängligt och simpelt att komma i kontakt med. Så oavsett om man är 15år eller har passerat 65år så är det nu bara att promenera ned till gymmet, be en instruktör visa hur det går till och börja där ifrån. Att gå ifrån ingenting till att försöka träna på gymmet upp till 5 gånger i veckan kan få en att känna sig besviken och omotiverad om det inte funkar. Att istället försöka sikta på att komma iväg 1-2 gånger per vecka för att sedan öka när man vet att man klarar det är en superbra idé.

Styrketräning i praktiken
Styrketräning funkar så att man utsätter musklerna för väldigt fysiskt arbete vilket får musklerna att bryta ned muskelfibrerna och sedan bygga upp dem igen när det fysiska arbetet avtar och musklerna får vila igen. Uppbyggandet av musklerna tar 24-48 timmar beroende på muskelgrupp och ser till att musklerna byggs upp starkare än de var innan.
Musklerna som endast behöver vila 24 timmar är mag och ben muskulaturen. Övriga muskler behöver vila 48 timmar för att repa sig igen och detta är något man borde ta på allvar, dels för att förebygga skador men också för att främja sin egen utveckling.

Kost
Styrketräning går hand i hand med bra kost och dieter för att få utövaren att komma i form. Skulle du t.ex. träna för att bygga muskler så skall man försöka äta 2gram protein per kg kroppsvikt, vilket betyder att en person på 60kg skulle behöva 120gram protein per dag.
Att utöva denna form av träning hårt förbränner ca 400 kalorier per timma medans ett lätt pass förbränner ca 200 kalorier.

Saker att tänka på
Styrketräning i sig är väldigt fysiskt krävande och behöver en riktig ansträngning, desto mer man satsar, desto mer kommer man få tillbaka. Därför är det en väldigt bra idé att slopa hemmagymmet bestående av en matta, en medicinboll och två hantlar för att faktiskt komma iväg ur hemmet där man anstränger sig mer. (Gäller självklart inte om man har ett påkostat ordentligt hemmagym)