Sydafrika igen

Hej, ja man kan aldrig ta ut någonting i förskott. Det är helt säkert! Jag var stensäker på att formen var god innan terräng-SM. Allting sköttes minutiöst, det vill säga, sömn, kost och träning men lik förb*** blev jag sjuk och det var samma dag som jag åkte upp till tävlingen i Västerås. Helt galet, jag jobbade under dagen och satte mig sedan på första bästa tåg. När jag väl sitter på tåget känns det lite konstigt i kroppen och inte särskilt bra. Jag var tvungen att stressa så jag småjoggade dit men pulsen ville inte lägga sig och jag fortsatte att svettas. Hmm, vad är detta? Efter någon timme kände jag hur det började klia i halsen och hur jag blev mer och mer frusen. Skit! När jag väl var framme i Västerås hade jag både feber och ont i halsen. Det blev mat för mig själv, ett eget rum för natten och sedan sätta sig på första tåg hem på morgonen. Otroligt tråkigt!

Det har gått några veckor sedan dess och nu har jag kunnat träna på så det dröjer inte länge innan jag är tillbaka i samma goda form som jag var i då. Konditionen är en färskvara så om man inte kan träna på någon vecka (eller så som man vill under en tid) då kommer prestationen att påverkas. Självklart är det så, därav valde jag att inte tävla något mer i höst eller vinter och läger in grundträning nu fram till och med min resa till Sydafrika där jag ska starta med mer intervallbaserad träning igen. Nu tränar jag mest distanser och uppdelade trösklar men redan nästa vecka hoppas jag kunna få upp min volym till ungefärliga 110-120km. Det är inte några mängder men som jag tidigare skrivit i sociala medier kommer jag hålla igen något med min träning fram till Maj-Juni 2017. Under sommaren då kommer jag att göra en ordentlig satsning. Visst har jag tränat tidigare år och försökt ständigt att bli bättre men samtidigt har det funnits många moment som stört. Just nu gör jag som bekant studier (master), jobb (lärare) och löpning vilket är satsningar åt tre håll. Lite väl tilltaget då man bara har 24h oavsett hur gärna man vill ha mer tid på sig till allt möjligt. Hursomhelst så ska jag försöka se hur långt jag kan komma med riktigt bra förutsättningar och därigenom dedikera all min kraft mot att bli så bra som möjligt. Det är oerhört spännande och något jag går och tänker på ständigt.

I min tidigare karriär har jag varit hungrig men inte på samma sätt som jag är nu. Det har växt fram under flera år och jag har tagit mig tid att hitta vad jag vill som löpare. Förvisso söker jag fortfarande men som jag ser det nu vill jag verkligen ge löpningen en ärlig chans vilket gör att jag kommer arbeta i mindre utsträckning och inte plugga någonting mer. När jag sprang 8:53min solo på VU 2012 hade jag ett PB av 14:34min på 5000m. En stor skillnad mot 14:04min 5000m 2015 så visst finns det potential till att springa snabbare över 3000m hinder om min fot tillåter. Nästa år hoppas jag kunna åka till USA för att springa i Kalifornien i april-maj och efter det lägga in grundträning då jag har problem med pollen för att sedan börja bygga mot en bra tävlingssäsong med mer tävlingsspecifika pass. Om min och Andys planering håller kommer jag även att göra mitt första “riktiga” 10 000m lopp på bana under sommaren vilket hade varit mycket spännande. Annars kommer fokus ligga mot hinder och 5000m där några/något lopp på över och underdistans kommer att genomföras. Det ser jag fram emot och mest av allt just nu ser jag fram emot Sydafrika. Oerhört roligt att åka dit igen! Potchefstroom blir stället då Ronja (min sambo) har opererat foten och behöver köra rehab. Jag har också lätt för att dra på mig skavanker vilket gör Potchefstroom till det självklara valet men vem vet, kanske åker vi till Dullstroom nästa å